Het handje van Fatima

De hand van Fatima

Het symbool van de hand van Fatima (Hamza) staat voor sterke vrouwelijkheid en medelevendheid. De Hamza staat voor bescherming tegen het kwaad en het ‘boze oog’, geluk en gezondheid. De positie van de hand is ook van betekenis. Als de hand naar boven gericht is, dan weert het negativiteit van buitenaf en binnen jezelf af. Staat er een oog in de handpalm afgebeeld, dan beschermt de hand ook nog tegen het boze oog. Wijzen de vingers naar beneden, dan nodigt dat goed geluk in je leven uit. De vijf vingers van Fatima hebben allemaal een aparte betekenis: Voor de soennieten vertegenwoordigt het symbool de 5 pijlers van de Islam. IVoor de Shi’ten vertegenwoordigt het de Vijf Volkeren van de Mantel.

Volgens de islam was Fatima Zahra de jongste dochter van de profeet Mohammed en zijn eerste vrouw Khadija. Zij trouwde met de neef van haar vader kalief (of imam) Ali. Via Fatima stammen de nog levende nazaten van Mohammed af. De sjiieten vereren Fatima in het bijzonder. Door moslims wordt zij gezien als een rolmodel: zij heeft haar vader, de profeet Mohammed en haar man Ali in alle moeilijke periodes bijgestaan.

Ook buiten de islam is het symbool populair. De Hindoes en Boeddhisten zien de Hamsa als de energiestroom van de chakra’s in je lichaam, evenals de vijf zintuigen en mudra’s. Elke vinger van de Hamsa is representatief voor een chakra en een element. Binnen het Christendom staat het voor algemene vrede en voor liefde voor de mensen om je heen. Sommige christenen noemen de amulet de hand van Maria. In de joodse traditie wordt deze de hand van Mirjam genoemd

Je ziet de hand vaak terug en met name in de vorm van sieraden. Voor zover bekend ontstond het symbool van de hamza (hand van Fatima) rond 300 na Christus in het oude Mesopotamië (het huidige Irak) en Carthago (het huidige Tunesië). Het heeft een grote betekenis voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Men gelooft dat het symbool is gemaakt door de Feniciërs die het als amulet gebruikten.

Het handje van Fatima

Het handje met labradoriet is te koop via deze link.

Het handje van Fatima met kyaniet.

Het handje met kyaniet is te koop via deze link.

Het handje met tanzaniet is te koop via deze link.

Vergelijkbare berichten